92 terms

Muziek repetitie bnb.

STUDY
PLAY

Terms in this set (...)

forte
sterk.
jazz
Amerikaanse muziekstijl waarin je steeds een ritmegroep hoort (meestal piano, drums en bas) en solisten die improviseren.
melodie
Een melodie kun je zingen, neuriën, spelen, of fluiten.
piano
zacht.
Cello
De cello is veel groter strijkinstrument dan de viool of altviool. De cello steunt op een pin op de grond. De klank is lager dan de altviool en valt op door zijn zangerigheid. Cello's spelen vaak de melodie en ze geven aan het orkestgeluid een volle klank.
Saxofoon
Enkelriet houtblaasinstrument, gemaakt van messing. De verschillende soorten zijn een sopraan-, alt-, tenor-, bariton- en bassaxofoon. De saxofoon wordt zoals alle rietinstrumenten gerekend tot de houtblazers. De saxofoon is zeer populair in harmonieorkesten, jazz en klassieke muziek.
Viool
De familie van de strijkinstrumenten heeft vier belangrijke leden: viool, altviool, cello en contrabas, elk met vier snaren. De strijkstok in de rechterhand brengt de snaren tot trillen waardoor het geluid ontstaat. Je kunt de snaren strijken, tokkelen met de vingers, of aanslaan met het hout van de strijkstok. De viool heeft vier snaren. De viool rust op de linkerschouder van de speler en de vingers van de linkerhand drukken op de snaren.
G-sleutel
De G-sleutel op de tweede lijn bepaalt de plaats waar de toon G (g4) ligt.
legato
De noten van een melodie worden 'vloeiend' aan elkaar gebonden en zonder tussenpauzen (in elkaar overgaand) gespeeld. Legato-spel wordt aangegeven met een legato-boog onder de noten, of het woord 'legato' wordt als tekst boven de noten geschreven.
notennaam
Elke noot op de notenbalk heeft zijn eigen naam: a,b,c,d,e,f,g.
rust
Stilte in de muziek.
Hobo
Een dubbelriet blaasinstrument gemaakt van een houten buis van ongeveer 65 cm lang. Het geluid wordt geproduceerd door te blazen in het riet en het trillen van een luchtkolom. De hobo heeft een helder en doordringend geluid.
Trombone
Koperen blaasinstrument met een lange U-vormige schuif in plaats van ventielen. Bijna alle trombones hebben een telescopisch schuifmechanisme dat de lengte van het instrument varieert om de toonhoogte te veranderen. Net als bij alle andere koperen blaasinstrumenten wordt het geluid geproduceerd doordat de trillende lippen van de speler een luchtkolom veroorzaken in het instrument.
intro
Beginstukje van een popsong of andere compositie. Voorspel.
maataanduiding
Teken voor de maatsoort van het muziekstuk.
notenwaarde
De hele tot en met de zestiende noot (en verder).
staccato
Tegenovergestelde van legato: de noten van een melodie worden 'los' van elkaar gespeeld, door elke noot korter te spelen - er is dus een korte stilte (pauze) te horen tussen twee noten. Staccato wordt aangegeven met een punt onder of boven de noot, soms ook met de afkorting stacc erboven. Staccatissimo betekent zo kort als maar mogelijk.
Klavecimbel
Een snaar-toetsinstrument dat lijkt op de piano , maar als er een toets wordt ingedrukt dan worden snaren getokkeld door een pennetje in plaats van aangeslagen door hamers.
Trompet
Ovaalvormig koperen blaasinstrument dat klank produceert door lucht te blazen door gesloten lippen. Er zijn verschillende soorten trompetten. Moderne trompetten hebben over het algemeen drie ventielen.
andante
Rustig, gaande(wandeltempo)
largo
Breed, langzaam
rap
Rap is ritmisch spreken van een tekst.
Basgitaar
Een elektrische basgitaar heeft meestal een massieve houten kast met vier snaren, met en zonder fretten. Er bestaan ook elektrische basgitaren met een klankkast.
Buisklokken
Een serie gestemde metalen buizen, die worden bespeeld met een hamer of leren kloppers. De buizen hangen in een rek zoals de witte en zwarte toetsen van de piano.
Marimba
Een gestemd percussie-instrument verwant aan de xylofoon, met houten staven en daaronder buisvormige metalen resonatoren. Dit instrument wordt bespeeld met houten, plastic of hard rubberen mallets. Een marimba heeft een veel warmere en vollere klank dan een xylofoon.
Grote trom
Grootste en laagst klinkende slaginstrument (trom). Hij klinkt zwaar, laag en dof. De toonhoogte is onbepaald, kan niet gewijzigd worden.
Pauken
Pauken zijn keteltroms met een vaste, stembare toonhoogte. Op een koperen of kunststof ketel (doorsnede 50 tot 80 cm) is een vel gespannen. Door met een mallet op het vel te slaan klinkt een bepaalde toon.
Houten blaasinstrumenten
Onder houten blaasinstrumenten verstaan we o.a. de blokfluit, dwarsfluit (meestal "fluit" genoemd), hobo, klarinet, fagot en saxofoon. De groep wordt in een symfonieorkest aangeduid als het hout.
BPM
Beats Per Minute. Het aantal kwartnoten per minuut bepaalt het precieze tempo van een popnummer. Hoe meer beats, des te sneller wordt het tempo. DJ's kunnen liedjes met hetzelfde tempo naadloos aan elkaar plakken.
metronoomaanduiding
Een tempo-aanwijzing bij een muziekstuk. Een getal geeft aan hoe snel het muziekstuk gespeeld moet worden.
tempo
Snelheid
Bekkens
Dunne metalen schijven die ofwel tegen elkaar worden geslagen of op een statief of hangend worden aangeslagen met een drumstick of een mallet (klopper). Zie ook: drums.
Kleine trom
Een kleine cilindrische trommel met een metalen frame en twee drumvellen: het bovenste vel wordt bespeeld met drumstokken of drumkwasten. Over het onderste vel zijn metalen snaren gespannen.
Timbales
Timbales zijn Cubaanse trommels zonder snaren die worden bespeeld met twee stokken. Ze zijn per twee aan elkaar verbonden op een standaard.
Cabasa
Een Zuid-Amerikaans slaginstrument vergelijkbaar met de shekere. Een kralenketting of net met stalen bolletjes draait rond een grote cilinder. Deze cilinder heeft een houten of plastic handvat.
Tamboerijn
Een handtrom met kleine metalen schellen die met een hand wordt vastgehouden en met de andere hand bespeeld. De tamboerijn heeft een houten of kunststof hoepel waarover een plastic of kalfsleren vel is gespannen. Aan de zijkant zitten uitsparingen met de metalen schellen.
Koperen blaasinstrumenten
Koperen blaasinstrumenten zijn instrumenten waarbij de toon gevormd wordt door de spanning van de lippen. Het is mogelijk dat deze instrumenten gemaakt zijn van een ander metaal of kunststof.Onder koperen blaasinstrumenten verstaan we o.a. trompet, cornet, bugel, trombone, hoorn, tuba's (zoals bastuba en euphonium).
driekwartsmaat
Drie tellen in de maat en de kwartnoot duurt één tel
presto
Zeer snel
vierkwartsmaat
In deze maatsoort zitten vier tellen in de maat en de kwartnoot duurt één tel
Beatring
De beatring is een tamboerijn zonder slagvel. Het is een percussie-instrument dat bestaat uit een frame, vaak van hout of kunststof, met een paar kleine metalen schellen. Beatringen komen in verschillende vormen voor, de meeste zijn rond.
klokkenspel
Een percussie-instrument met gestemde metalen staven die zijn gerangschikt als een toetsenbord. Je kunt erop spelen met speciale kunststof of hard rubberen kloppers. Het klokkenspel geeft een doordringend metalig geluid.
Triangel
Een slaginstrument gemaakt van een metalen staaf die is gebogen in de vorm van een driehoek, met een kleine opening in een van de hoeken. De triangel wordt bespeeld met een metalen staafje. Het instrument geeft een helder, hoog metalig geluid en klinkt lang na.
Djembé
Een trommel van West-Afrikaanse afkomst. Het vel is met touw op een houten klankkast bevestigd en kan worden gestemd door het touw te spannen. Het is een kleurrijk instrument dat een breed scala aan klanken kan voortbrengen.
Vibrafoon
Een gestemd toets-slaginstrument dat lijkt op een xylofoon, maar dan met metalen staven boven metalen resonator-buizen, waarin een ventilator zit die zorgt voor een vibrato effect.
Strijkinstrumenten
De strijkinstrumenten (bijvoorbeeld viool, altviool, cello, contrabas) behoren tot de snaarinstrumenten. De juiste snelheid en druk van de strijkstok op de snaren brengt (en houdt) deze in trilling, waarmee een typerende klank ontstaat. De verschillende toonhoogtes ontstaan door het plaatsen van de vingers op de snaren.
akkoord
Samenklank van minimaal 3 verschillende tonen
call and response
Call & response is een vraag- en antwoordspel tussen een hoofdmelodie (bijvoorbeeld van de leadzanger of solist) en de reactie daarop van de backing vocals, of instrumenten uit de band
eenstemmig
Unisono (Italiaanse term) betekent letterlijk 'eenstemmig klinkend.' Het is een vorm van eenstemmigheid: twee of meer partijen spelen dezelfde melodie, ook met eventuele octaafverschillen.
motief
Een kort melodietje of ritme. Een motief komt vaker terug, vaak onveranderd soms gevarieerd.
alt (stem)
De laagste vrouwelijke zangstem. Sommige mannen (counter-tenors) kunnen in dezelfde stemomvang zingen als de alt, zij worden ook wel altus genoemd. Aan het geluid kun je niet horen of de alt mannelijk of vrouwelijk is.
tenor (stem)
Bij klassieke zang, bijvoorbeeld in de opera of een koor: de hoogste mannenstem.
drumstel
Het basisdrumstel bestaat uit de volgende trommels (en bekkens):
— Snaartrom
— Bastrom
— Kleine tom-toms - Staande tom-tom
— Ride bekken
— Crash bekken
— Hi-Hat
gemengd koor (SATB)
Een koor is een muziekgroep van zangers. Gemengde koren (met mannen- en vrouwenstemmen) bestaan ​​meestal uit sopraan, alt, tenor en bas stemmen, afgekort als SATB.
backing vocals
Achtergrondkoortje.
close harmony
Meerstemmige zang, vooral in de jazz en de popmuziek, waarbij de stemmen en de tonen in de akkoorden dicht bij elkaar liggen.
scat vocals
Scat vocals, of scat singing is het improviseren (in de jazz) met stemklanken, meestal op losse klinkers zonder veel betekenis: bijvoorbeeld doo-dah,doo-bie-doo-wah. Je kunt natuurlijk ook improviseren op woorden die wel iets belangrijks betekenen zoals love.
bas (stem)
De bas is in de zangkunst de laagste mannenstem.
akoestische gitaar
De akoestische gitaar (ter onderscheid van de elektrische gitaar) is een geliefd solo-instrument in allerlei muziekstijlen, in zowel de klassieke als de populaire muziek. Standaard is de gitaar van hout, heeft zes nylon snaren, een holle klankkast en een hals met frets, de strips dwars op de hals van de gitaar. De snaren worden getokkeld met de vingers van de rechterhand, of een plectrum.
mannenkoor (TTBB)
Herenkoren of mannenkoren bestaan ​​meestal uit eerste tenor, tweede tenor, bariton en bas, afgekort als TTBB.
a capella
Zang (van een koor of groep) zonder instrumentale begeleiding.
couplet
Deel van een lied. De melodie van het couplet (in het Engels verse) komt steeds terug, de tekst wisselt. De melodie past zich hierbij aan.
meerstemmig
Er klinken verschillende tonen of stemmen tegelijkertijd.
voortekens
Kruis, mol, herstellingsteken.
sopraan (stem)
De sopraan is de hoogste vrouwelijke zangstem. Ook een jongensstem kan ongeveer tot aan de stembreuk dezelfde toonhoogte bereiken.
keyboard
Keyboard voor thuisgebruik.
vrouwenkoor
Dameskoren of vrouwenkoren bestaan ​​meestal uit sopraan- en altstemmen, twee van elk, of als sopraan I, sopraan II, en alt.
accent
Een accent zorgt ervoor dat een toon of een akkoord meer opvalt dan andere tonen of akkoorden, hij klinkt wat sterker of krijgt speciale nadruk (klemtoon).
coda
Slotstukje, naspel waarmee een song of een andere compositie eindigt.
dynamiek
Klanksterkte.
riff
Een melodielijntje dat vaak herhaald wordt en de basis vormt van een nummer.
vormschema
Letterschema dat met behulp van letters een overzicht geeft van de opbouw van een muziekstuk.
akkoordschema
Een vast groepje akkoorden dat telkens wordt gespeeld als basis van een song of een nummer, het akkoordschema gaat terug op de blues. Alle jazz en popmuziek steunt op een akkoordschema.
decrescendo
Zachter worden (geluidsvolume neemt af).
ritme
Patroon van korte en langere tonen.
bridge
Bruggetje dat tussen twee refreinen in gezongen wordt.
herhaling
Bepaald stukje of deel van de muziek dat (steeds) terugkomt. De componist geeft dat in zijn muziek aan, bijvoorbeeld met herhalingstekens.
maat
Afgebakende stukjes tijd van een bepaalde lengte. In het notenschrift worden maten aangegeven met maatstrepen.
soundtrack
Een soundtrack is (een cd of dvd met daarop) de muziek uit een film.
Hoorn
Een cirkelvormig koperen blaasinstrument met een warme klank. De hoorn is gemaakt van een koperen buis die is rondgewikkeld en uitmondt in een wijd uitlopende klankbeker.
canon
Meerstemmig lied of muziekstuk voor verschillende stemmen. De melodie van de canon wordt na elkaar ingezet. Een bekende canon is 'Vader Jacob'.
fill
Ritmische of melodische aanvulling in een break of rustmoment. Een drummer vult een break bijvoorbeeld in, zodat de band precies gelijk blijft gaan.
maatsoort
De maatsoort wordt bepaald door het aantal tellen in de maat en de accenten in de maat.
Piano en Vleugel
Een piano is een snaar-toetsinstrument dat veel gebruikt wordt in de klassieke muziek en jazz. De klank wordt geproduceerd door hamers die snaren aanslaan wanneer de toetsen worden ingedrukt. Piano's zijn compacter dan de vleugel omdat het frame (de kast) en de snaren rechtop staan. Bij de vleugel (zie afbeelding) zijn de snaren en de klankkast horizontaal.
beat
De strakke puls in de popmuziek.
minimal music
Muziekstijl gebaseerd op herhaling en kleine verschuivingen van die herhalingen.
Elektrische gitaar
De elektrische gitaar produceert via de versterking allerlei klanken, technieken en effecten. We onderscheiden de elektro-akoestische gitaar met een klankkast (favoriet in de jazz en bij singer-song writers) en de massieve elektrische gitaar van de popbands.
break
Korte solo in pop en jazz, daarna wordt de song weer opgepakt.
klankkleur
De soort klank van de instrumenten, dat afhankelijk is van de klankbron, speelwijze, materiaal en de vorm van het instrument.
Dwarsfluit, fluit
Houten blaasinstrument gemaakt van een houten of metalen buis die aan één uiteinde gesloten is. Het geluid wordt geproduceerd door lucht te blazen tegen de rand van het mondstuk.
Klarinet
Enkelriet blaasinstrument gemaakt van hout of kunststof. In het harmonieorkest en symfonieorkest wordt de klarinet gerekend tot de houtblazers. Het klarinetgeluid kan sterk variëren afhankelijk van de speler, de muziekstijl, het instrument, het mondstuk en het riet.
Xylofoon
Een toets-slaginstrument met een reeks gestemde houten staven (toetsen) die zijn gerangschikt als op een piano-toetsenbord. De staven worden bespeeld met harde of zachte mallets.

Flickr Creative Commons Images

Some images used in this set are licensed under the Creative Commons through Flickr.com.
Click to see the original works with their full license.