Reflexer ska snabbt kunna skydda barnet från fara och tillgodose livsviktiga behov.
En del reflexer utvecklas hos barnet redan innan födseln och andra uppkommer först efter födseln.
Omklamringsreflexen, även kallad Mororeflexen, innebär att barnet gör en omfamnande rörelse med armarna vid plötsliga ljud och rörelser. Den försvinner kring fyra månaders ålder. Finns för att barnet ska kunna skydda sig om hen tappas, tex.
Gripreflexer
Händerna och fötterna har gripreflexer. Genom att lägga sitt finger i barnets hand och trycka lätt mot barnets handflata kan man få barnet att gripa tag med ett fast grepp. Reflexen i handen försvinner kring fyra månaders ålder eller när barnet lär sig gripa viljemässigt.
Tågripreflexen liknar handens gripreflex. Trycker man fingret mot främre delen av fotsulan kniper barnet till ordentligt med tårna. Reflexen i foten försvinner när barnet börjar stå på foten.
Sök-, sug-, och sväljreflexer
Om man smeker barnets kind vänder det ansiktet mot den sidan. Det är den så kallade sökreflexen som underlättar för barnet att hitta bröstvårtan eller flaskan. Denna reflex försvinner kring fem månaders ålder.
Sugreflexen har barnet redan då det ligger i magen. Vid ultraljud är det inte ovanligt att se sitt barn suga på tummen. När man sticker in en bröstvårta, nappflaska eller ett finger i ett nyfött barns mun börjar det göra rörelser med tunga och mun. Sugreflexen stimuleras av beröring längst fram i gommen. För att se om barnet kan suga på bröstet.
Spädbarn har även en sväljreflex. När barnet ska svälja, stängs andningsvägarna. Så att barnet kan äta/svälja
Gångreflexen
Om man håller ett nyfött barn så att fotsulorna vidrör underlaget börjar barnet genast ta steg, den så kallade gångreflexen. Gångrörelsen är nästan helt utvecklad vid födseln, skillnaden är bara att spädbarnet går mer på tå. Det här betyder att barnet senare i livet, vid ungefär tio till tolv månaders ålder, egentligen inte lär sig att gå utan bara börjar finslipa sin medfödda talang.
Babinskireflexen innebär att barnet spretar med tårna om man drar sitt finger från barnets häl upp mot tårna. Reflexen försvinner när barnet börjar stå på foten.
Om man trycker ett finger lätt mot barnets handflata, öppnar barnet munnen. Man kan stimulera sugandet vid amning genom att massera barnets handflata. Den här reflexen kallas Babkinreflexen.
Dykreflexen är egentligen flera reflexer som framförallt innebär att barnet håller andan om det hamnar under vatten, för att hindra att vätska ska tränga ner i luftvägarna. Hjärtat börjar slå lite långsammare och blodet omfördelas för att spara på energi och syre.