Only $35.99/year

Terms in this set (44)

Reflexer ska snabbt kunna skydda barnet från fara och tillgodose livsviktiga behov.
En del reflexer utvecklas hos barnet redan innan födseln och andra uppkommer först efter födseln.

Omklamringsreflexen, även kallad Mororeflexen, innebär att barnet gör en omfamnande rörelse med armarna vid plötsliga ljud och rörelser. Den försvinner kring fyra månaders ålder. Finns för att barnet ska kunna skydda sig om hen tappas, tex.

Gripreflexer
Händerna och fötterna har gripreflexer. Genom att lägga sitt finger i barnets hand och trycka lätt mot barnets handflata kan man få barnet att gripa tag med ett fast grepp. Reflexen i handen försvinner kring fyra månaders ålder eller när barnet lär sig gripa viljemässigt.
Tågripreflexen liknar handens gripreflex. Trycker man fingret mot främre delen av fotsulan kniper barnet till ordentligt med tårna. Reflexen i foten försvinner när barnet börjar stå på foten.

Sök-, sug-, och sväljreflexer
Om man smeker barnets kind vänder det ansiktet mot den sidan. Det är den så kallade sökreflexen som underlättar för barnet att hitta bröstvårtan eller flaskan. Denna reflex försvinner kring fem månaders ålder.
Sugreflexen har barnet redan då det ligger i magen. Vid ultraljud är det inte ovanligt att se sitt barn suga på tummen. När man sticker in en bröstvårta, nappflaska eller ett finger i ett nyfött barns mun börjar det göra rörelser med tunga och mun. Sugreflexen stimuleras av beröring längst fram i gommen. För att se om barnet kan suga på bröstet.
Spädbarn har även en sväljreflex. När barnet ska svälja, stängs andningsvägarna. Så att barnet kan äta/svälja

Gångreflexen
Om man håller ett nyfött barn så att fotsulorna vidrör underlaget börjar barnet genast ta steg, den så kallade gångreflexen. Gångrörelsen är nästan helt utvecklad vid födseln, skillnaden är bara att spädbarnet går mer på tå. Det här betyder att barnet senare i livet, vid ungefär tio till tolv månaders ålder, egentligen inte lär sig att gå utan bara börjar finslipa sin medfödda talang.
Babinskireflexen innebär att barnet spretar med tårna om man drar sitt finger från barnets häl upp mot tårna. Reflexen försvinner när barnet börjar stå på foten.
Om man trycker ett finger lätt mot barnets handflata, öppnar barnet munnen. Man kan stimulera sugandet vid amning genom att massera barnets handflata. Den här reflexen kallas Babkinreflexen.
Dykreflexen är egentligen flera reflexer som framförallt innebär att barnet håller andan om det hamnar under vatten, för att hindra att vätska ska tränga ner i luftvägarna. Hjärtat börjar slå lite långsammare och blodet omfördelas för att spara på energi och syre.
Amningsposition:

• Sänk ned barnet i nivå med bröstet (så att du inte behöver lyfta upp bröstet).
• Håll barnet tätt intill kroppen med bra stöd från den omfamnande armen. Vila armarna på kuddar om du behöver avlastning.
• Placera barnets kropp så att din bröstvårta rör vid barnets näsa.
• Tryck barnets höfter tätt mot din kropp.
• Vänta tills barnet tippar på huvudet och sträcker sig efter bröstvårtan. En del mödrar använder den fria handen för att trycka lätt på bröstet precis ovanför bröstvårtan. Detta bidrar till att rikta bröstvårtan mot taket i barnets munhåla.
• Dra barnets hals, axlar och höfter mot dig (hakan går emot bröstet först). Barnets haka trycks mot bröstet och näsan vänds bort från det.
Undvik att dra in barnet till bröstet genom att trycka på huvudet. Då begravs näsan och du kan inte se barnets ansikte. Barnets läppar ska vara utstående.

Vad du kan göra ...
Berätta för mamman/pappan/partnern hur amningshormonerna fungerar:
• Att prolaktin är det mjölkbildande hormonet som frisätts när barnet suger.
• Att ju oftare barnet suger desto mer mjölk bildas.
• Att prolaktinnivåerna är högre på natten, vilket innebär att det kan vara en fördel att amma på natten för att öka mjölkmängden, särskilt under första tiden.
• Att handmjölkning stimulerar till att mer mjölk bildas.
• Oxytocinet gör att mjölken drivs ut och kör igång utdrivningsreflexen.
• Att det är oxytocinet som gör att livmodern drar ihop sig och blödningen minskar.
• Att adrenalin som kan utsöndras i samband med stress, oro och smärta kan hämma utsöndringen av oxyocin och på det sättet hämma utdrivningsreflexen.
• Att hud mot hud, massage, avslappning och värme gör att oxytocin utsöndras lättare och att utdrivningsreflexen lättare kan komma igång.
• Att handmjölkning också kan göra att utdrivningsreflexen kommer igång och stimulerar mjölkproduktionen
• "The more milk the baby take, the more milk you will make" Elisabeth Helsing