Aardrijkskunde/cultuur deel 7

STUDY
PLAY

Terms in this set (...)

Acheloos
Een rivier in het westen van Griekenland. Het is na de Aliakmonas de langste rivier die geheel over Grieks grondgebied stroomt en bovendien de waterrijkste. In de Griekse mythologie speelde de rivier een belangrijke rol, onder meer in sagenkring rond Herakles.
Aliakmonas
Een rivier in het noorden van Griekenland. Het is de langste rivier die volledig over Grieks grondgebied stroomt.
Azawad
Een gebied in het noordoosten van Mali, dat naar onafhankelijkheid streeft. De uit Toearegs bestaande bevolking zet zich af tegen het Sub-Saharaanse deel van het land. Op 6 april 2012 was er een onafhankelijkheidsverklaring. Deze vond nog niet overal navolging.
Straat De Long
Een zeestraat tussen het vasteland van de Noordoost-Siberische Russische autonome okroeg Tsjoekotka aan zuidwestzijde en het Russische eiland Wrangel aan noordoostzijde, die de westelijke Oost-Siberische Zee verbindt met de oostelijke Tsjoektsjenzee. De zeestraat is vernoemd naar een Amerikaanse walvisvaarder , die in 1867 als eerste Europeaan Wrangel ontdekte.
Christchurch
De grootste stad op het Zuidereiland, en de op één na grootste stad van Nieuw-Zeeland met ruim 380.000 inwoners. De stad doet erg Europees aan. Ze wordt ook wel 'De meest Engelse stad buiten Engeland' genoemd.
Norfolk
Een eiland in de Stille Oceaan gelegen tussen Australië, Nieuw-Zeeland en Nieuw-Caledonië en is een van Australiës externe territoria. De hoofdstad is Kingston. In 1825 werd een tweede strafkolonie gevestigd, zonder vrije migranten, waar de zwaarste criminelen (convicts) vanuit Nieuw-Zuid-Wales en Van Diemensland naar toe gezonden werden. De omstandigheden waren zwaar en onmenselijk, waardoor moord, muiterij en ontsnappingspogingen veel voorkwamen.
Dubrovnik
Een havenstad in Dalmatië, een regio in Kroatië, aan de Adriatische Zee. Het is gelegen onder de berg Srdj, het wordt als een van de mooiste steden van de Adriatische kust beschouwd en daarom ook wel de 'Parel van de Adriatische Zee' genoemd. De oude, compleet ommuurde vestingstad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Ushuaia
De zuidelijkste stad ter wereld. Ze is gelegen aan de zuidelijke kust van de provincie 'Vuurland, Antarctica en Zuid-Atlantische eilanden' van Argentinië, vlak aan het Beaglekanaal. De stad telt ongeveer 50.000 inwoners.
Zeta
Eens het Servische onafhankelijke vorstendom dat het antieke koninkrijk Dioclitië verving. De landsgrenzen komen ongeveer overeen met die van de huidige republiek Montenegro. Het land werd genoemd naar de gelijknamige rivier.
Walvisbaai
Een stad en de belangrijkste zeehaven van Namibië. Hoewel het land op 21 maart 1990 onafhankelijk werd van Zuid-Afrika duurde het vier jaar langer totdat het aan Namibië werd overgedragen. De in X gevestigde visserij-industrie vormt een belangrijk deel van het BNP in Namibië.
Fazanteneiland
Een eiland van 2000 m² in de Bidasoa, een grensrivier tussen Frankrijk en Spanje. Het eiland is een condominium: om beurten valt het zes maanden onder een van beide landen.
Paraceleilanden
Een archipel in de Zuid-Chinese Zee bezet door China maar ook Taiwan en Vietnam claimen deze eilanden. Ze liggen op ongeveer 1/3 van de afstand tussen Vietnam en de Filipijnen. Het hoogste punt, slechts 14 meter boven het zeeniveau, bevindt zich op het eiland Rocky.
Casamance
Gebied in Senegal ingeklemd tussen het land Gambia in het noorden en Guinee-Bissau in het zuiden. Ziguinchor is zijn grootste stad.
Khyberpas
De belangrijkste bergpas die Pakistan en Afghanistan met elkaar verbindt. De pas is door de eeuwen heen een belangrijke handelsroute tussen Centraal-Azië en Zuid-Azië geweest, evenals een strategische militaire locatie.
East River
Is zowel een zeestraat als een trechtervormige monding met getij in New York City aan de zuidkant ligt de straat aan de Upper New York Bay en aan de noordkant aan de Long Island Sound. De straat scheidt zowel Long Island als de stadswijken Queens en Brooklyn van het eiland van Manhattan en the Bronx.
Rue de Rivoli
Een van de bekendste winkelstraten van Parijs, met talrijke winkels van wereldberoemde merken. De straat is genoemd naar een slag waar Napoleon al snel een overwinning op de Oostenrijkers behaalde.
Tiensjan
Een bergketen in Centraal-Azië, in het grensgebied van Kazachstan, Kirgizië en de Chinese autonome regio Sinkiang. In de meeste talen wordt de Chinese naam gebruikt welke "hemelse bergen" betekent .
Oberammergau
Ligt in Zuid-Duitsland, 20 km van Garmisch-Partenkirchen en de Oostenrijkse grens. Dit dorp is beroemd om het Passionsspiel dat van 1634 dateert. Elke 10 jaar wordt hier met alleen inwoners de Lijdensweg van Christus tot zijn kruisiging uitgebeeld.
Seismiek
Een geofysische methode om een beeld te krijgen van de ondergrond met behulp van kunstmatig opgewekte seismische golven.
Arlington National Cemetery
Op een groene heuvel boven de rivier de Potomac, met zicht op Washington D.C., ligt een militaire begraafplaats waar ook heel wat bekende Amerikanen begraven liggen. Zo liggen er onder anderen ook presidenten, astronauten, politici en verdienstelijke burgers. Een bijzonder monument is het graf van de Onbekende Soldaat.
Tikal
Een van de grootste steden van de Maya's ten tijde van de Klassieke Periode. De restanten van de stad bevinden zich in het departement El Petén in het noorden van Guatemala.
Byblos
Een historische Fenicische havenstad in het huidige Libanon. In de bronstijd was het de belangrijkste haven van de Levant, vooral voor de handel in cederhout naar Egypte. In 1984 is de stad door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.
Kassel
Een stad in Duitsland, gelegen in de deelstaat Hessen aan de Fulda. De stad is over de hele wereld vooral bekend vanwege de documenta, een vijf-jaarlijkse kunstmanifestatie rond eigentijdse kunst.
Guadiana
De op drie na grootste rivier van het Iberisch Schiereiland, na de Taag, de Douro en de Ebro.
Golf van Cádiz
Een baai van de Atlantische Oceaan die zich uitstrekt van de Andalusische havenstad Cádiz tot de Cabo de Santa Maria bij de Portugese stad Faro. De Spaanse kust van de Golf met zijn brede zandstranden staat bekend als Costa de la Luz.
Chicxulubkrater
Het 180 kilometer brede restant van een meteorietinslag die ongeveer 65 miljoen jaar geleden heeft plaatsgevonden. De inslag heeft misschien (mede) geleid tot het einde van het tijdperk der dinosauriërs.
Theia
De naam van een speculatieve planeet die volgens een theorie meer dan vier miljard jaar geleden, voorafgaand aan de formatie van de Maan, is ingeslagen op de Aarde. Deze inslag vernietigde de planeet en gooide grote hoeveelheden materiaal in een baan om de Aarde, waaruit de Maan is ontstaan
Musandam
Een gouvernement van Oman. Het is een schiereiland en is een exclave van Oman. Het gebied is gescheiden van de rest van het land door de Verenigde Arabische Emiraten. Het gebied wordt ook wel het Noorwegen van Arabië genoemd, vanwege de vele fjorden.
Mount Conner
Ook bekend als Attila en Artilla, is een berg van het type inselberg in de Australische deelstaat Noordelijk Territorium.
Mezquita
De kathedraal van Córdoba in Spanje. Het historische centrum van de stad met de kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is Spaans voor moskee. Hiermee wordt verwezen naar de functie van het gebouw voor de Reconquista, voordat het een kathedraal werd.
Zambo
Een term van Spaanse origine voor mensen uit Latijns-Amerika van gemengde Afrikaanse en Indiaanse afkomst.
Criollo
In het Spaanse koloniale kastensysteem iemand die etnisch Spaans was, maar was geboren in de koloniën.
Mesties
Een persoon geboren uit een Europese, vaak Spaanse of Portugese, vader en een Indiaanse moeder of omgekeerd. In bredere zin wordt iedereen van gemengde etnische afkomst wel mesties genoemd.
Ball's Pyramid
Een onbewoond eiland van vulkanische oorsprong in de Australische Tasmanzee. Het ligt ongeveer 16 km ten zuidoosten van Lord Howe-eiland. Het hoogste punt van het rotseiland, dat slechts 200 m breed is, ligt op 562 m hoogte. Het is de geërodeerde rest van de caldera van een schildvulkaan die 7 miljoen jaar geleden in het gebied werd gevormd.
Boeddha's van Bamyan
Twee monumentale standbeelden van staande boeddha's, uitgehouwen in de zijkant van een klif. De boeddha's, die zich bevonden in het Afghaanse Nationaal Museum, werden in de eerste week van maart 2001 vernietigd door de Taliban.
Kola
Een schiereiland in het uiterste noordwesten van Rusland. Moermansk is de belangrijkste plaats op het schiereiland en was tijdens de Tweede Wereldoorlog de belangrijkste aanvoerlijn voor de Russen. Tijdens de Koude Oorlog was het strategisch van zeer groot belang. Tegenwoordig is het een dumpplaats van Russisch afval van zware metalen en nucleair afval.
Samen
Een van oorsprong nomadisch volk dat het Noord-Europese Lapland bewoont. Ze zijn ook bekend onder de naam Lappen, wat ze zelf als een belediging beschouwen.
Étretat
Een gemeente in het in het Franse departement Seine-Maritime De plaats maakt deel uit van het arrondissement Le Havre. Het is vooral bekend door de uitstekende krijtrots l'aiguille.
Ajaccio
De grootste stad op het Franse eiland Corsica, tevens hoofdstad van de regio Corsica en van het departement Corse-du-Sud. Het is de geboortestad van de Franse keizer Napoleon (1769) en zijn broer Lodewijk Napoleon, koning van Holland.
Oahu
Een van de eilanden van de Amerikaanse staat Hawaï. Zo'n 80% van de bevolking van de staat Hawaï woont op Oahu. Ook de grootste stad en hoofdstad Honolulu is er gelegen.
Île de la Tortue
Een eiland in de Caribische Zee, dat 16 kilometer ten noorden van Haïti ligt en deel uitmaakt van dat land. In de 17e eeuw is er om dit eiland herhaaldelijk gevochten tussen Frankrijk, Spanje en Engeland. In die periode maakten piraten, gebruikmakend van de onrust die door deze strijd ontstond, het eiland tot een belangrijke uitvalsbasis.
Arowakken
Een volk van Indianen die zich tegen het einde van de 15e eeuw hadden gevestigd op de Antillen, in het Amazonebekken, in Florida, en aan de voet van de Andes. Ongeveer vijfduizend jaar geleden trokken ze vanuit het westen de Guyana's binnen, en verdreven de oorspronkelijke Indiaanse bevolking van de kuststreek naar de savanne. Ze gingen op een soort terpen langs de kust wonen, en leefden van landbouw. De vrouwen waren goede pottenbaksters. Ze werden vaak door Cariben ontvoerd.
Geodetische boog van Struve
strekt zich uit van Hammerfest in Noorwegen tot aan de Zwarte Zee. De boog beslaat een lengte van 2820 kilometer en loopt door tien verschillende landen. Door middel van de meetpunten op de boog, kan nauwkeurig de grootte en de vorm van de aarde worden berekend door middel van driehoeksmeting.
Cycladen
Een Griekse eilandengroep en voormalig departement in de Egeïsche Zee. De hoofdstad is Ermoupoli op het eiland Syros.
Kynthos
Het hoogste punt van het Griekse eiland Delos, dat deel uitmaakt van de Cycladen. Volgens de Griekse mythologie sloeg Zeus de geboorte van zijn zoon Apollon (bij Leto) gade vanaf dit punt.
Horst
Een geologisch gedeelte dat na een aardbeving, een afschuiving of een opheffing van de druk onder de gedeelten van land omhoog is gekomen, terwijl de slenk bij hetzelfde proces naar beneden gezakt is.
Tyne Cot Cemetery
Een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog gelegen in het Belgische dorp Passendale.
Xi'an
Een stad in China. Het is de hoofdstad van de provincie Shaanxi. Het was ooit de hoofdstad van China. Xi'an is het oostelijke eindpunt van de Zijderoute en ligt aan de rivier de Wei he. Het graf van keizer Qin Shi Huangdi met het bijbehorende Terracottaleger, is vlak bij de stad te bezichtigen.
Tarxien
Een kleine plaats en tevens gemeente in het zuidoosten van Malta. De plaatsnaam kan afkomstig zijn van een Arabisch woord voor een soort boom of van Tirix, wat staat voor een grote steen zoals deze gebruikt in de bekende tempels van de stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
Megalithische tempel van hagar Qim
Staat op een heuveltop twee kilometer ten zuidwesten van het dorp Qrendi op Malta. Opmerkelijk aan de tempel zijn de 4 uitlijningen met de zon en de maan.

Flickr Creative Commons Images

Some images used in this set are licensed under the Creative Commons through Flickr.com.
Click to see the original works with their full license.