Home
Browse
Create
Search
Log in
Sign up
Upgrade to remove ads
Only $2.99/month
GE3 Yhteinen maailma
STUDY
Flashcards
Learn
Write
Spell
Test
PLAY
Match
Gravity
Terms in this set (122)
Mediamaantiede
Eri medioiden, kuten televiosion, internetin ja mainonnan sisältämä maantieteellinen tieto. Mediamaantieteen välittämään tietoon kannattaa suhtautua kriittisesti, koska osa tiedosta saattaa olla virheellistä.
Kulttuurinen identiteetti
Henkilön tietoisuus siitä, kuka on ja mihin kulttuuriin kuuluu. Kulttuuri-identiteetin taustalla on yksilön oma käsitys perheestään, kotiseudustaan, kansastaan ja omista juuristaaan.
Syntyvyys
Elävänä syntyneiden lasten määrä tuhatta asukasta kohden vuodessa alueittain. Mittayksikkömä käytetään promillea, ‰.
Kuolleisuus
Kuolleiden määrä tuhatta asukasta kohden vuoessa alueittain. Mittayksikkömä käytetään promillea, ‰.
Imeväiskuolleisuus
Alle vuoden ikäisen kuolleiden määrä tuhatta elävänä syntynyttä lohden vuodessa alueittain. Mittayksikkönä ‰.
Lapsikuolleisuus
Alle viisivuotiaana kuolleiden lasten määrä tuhatta elävänä syntynyttä kohden vuodessa alueittain. Mittayksikkönä käytetään promillea, ‰. Lapsikuolleisuuteen lasketaan mukaan myös imeväiskuolleisuus, joten lapsikuolleisuus on aina imeväiskuolleisuutta korkeampi.
Hedelmällisyysluku
Lapsimäärä, jonka naiset keskimäärin saavat elämänsä hedelmällisenä aikana tietyllä alueella. Suomessa hedelmällisyysluku on 1,4 lasta / nainen ja esimerkiksi Sudanissa 4,17 lasta / nainen.
Neoliittinen vallankumous
Noin 10 000 vuoden takainen ajanjakso, jolloin ihminen alkoi viljellä maata. Maanviljey alkoi suurn pirtein samanaikaisesti Lähi-Idässä, Keski-Amerikassa ja Kiinassa. Ajanjakson aikana ihmiset siirtyivät enenevissä määrin keräily-metsästysvaiheesta pysyvään autukseen ja maanviljelyyn.
Teollinen vallankumous
Aikakausi, jolloin ihminen aikoi koneiden avula tehostaa tuotteiden jalostusta. Teollinen vallankuomus sai alkunsa 1700-luvun puolivälissä Isossa-Britanniassa, ja se levisi sieltä varsin nopeasti muualle Eurooppaan sekä Pohjois-Amerikkaan. Suomi teollistui voimakkaimmin 1800-luvun loppupuolella, vaikka ensimmäiset teollisuuslaitokset tulivatkin Suomeen koskien partaille jo 1700-luvulla.
Väestöräjähdys
Väestön voimakas kasvu teollisen vallankuomouksen jälkeen. Silloin syntyvyys oli suurta ja kuolleisuus puolestaa laski korkeamman hyginitason, parempien lääkkeiden ja ruoan saatavuuden ansiosta.
Huoltosuhde
Työssäkäyvien ihmisen määrä suhteessa elätetäviin eli lapsiin, eläkeläisiin ja työttömiin tietyillä alueella. Huoltosuhde 1 tarkoittaa, että jokaista työssäkäyvää kohden on yksi työelämän ulkopuolella oleva henkilö. Huotosuhteen nuostessa on joko karsittava palveluita tai nostettava veroja. Suomessa huoltosuhde on tällä hetkellä noin 1,4-
Liikakansoitus
Alueen väestön määrä ylittää luonnonvarojen määrän eikä valtiolla ole taloudellisia mahdollisuuksia tarjota kansalaisille kohtuullista elintasoa
Ympäristön kantokyky
Alueen mahdollisuus elättää alueen väestö
Maailmanpankki
YK:n erityisjärjestö, joka lainaa rahaa jäsenvaltioilleen, neuvoo valtioita ja antaa teknistä tukea. Maailmanpankin virallisena tehtävänä on köyhyyden vähentäminen keityksen edistäminen.
Perustarpeet
Abraham Maslow'n psykologinen teoria vuodelta 1943. Teorian mukaan ihmisillä n erilaisia tarpeita. PErustarpeet, kuten muun muassa ruoka, juoma ja uni, ovat asteikon alimmalla tasolla. Perustarpeiden tyydyttämisen jälkeen ihmisnen on kykenenvä tyydyttämään muita tarpeiden tasoja. Näitä tarpeita on neljä: turvallisuuden, yhteenkuuluvuuden, arvonannnon ja itsensä toteuttamisen tarpeet.
Bruttokansantuote (BKT)
Vuoden aikana valtiossa tuotettujen palvelujen ja tuotteiden arvo. Yleensä BKT jaetaan valtiossa asuvien ihmisten pääluvulla, jolloin saadaan BKT/capita eli asukaskohtainen bruttokansantuote, joka tekee luvusta vertailukelpoisen.
Ostovoima
Taloustieteellinen termi, joka kertoo, kuinka paljon hyödykkeitä tietyllä rahalla saa tietyssä maassa. Kahdella eurolla päivässä ei Suomessa voi tyydyttää perustarpeita, mutta osassa kehittyvistä maista summa riittää minimitoimeentuloon.
Inhimillisen kehityksen indeksi (HDI, Human develpment index)
YK:n kehitysohjelman luoma mittari, joka huomio elinajanodoteeen, koulutusvuodet, lukutaitoisten määrän sekä BKT: suhteessa ostovoimaan. Korkein mahdollinen indeksiluku on 1. Mitä lähempänä yhtä valtion saama luku on, sitä kehittyneemmästä valtiosta on kyse.
Rahakasvi
Kasvi, jota viljellään rahan vuoksi vientiin pääsääntöisesti trooppisilla plantaaseilla. Tyypillisiä rahakasveja ovat kahvi, tee, kaakao, banaani, ananas, puuvilla, kumipuu, sokeriruoko ja palmuöljy.
Gini-kerroin
Italialaisten tilastotieteilijän Corrado Ginin kehittämä mittari, joka kuvaa tulojen jakautumisen tasa-arvoisuutta. Luku nolla kuvaa tasaista tulojakaumasta kun taas maksimiluku yksi kertoo erittäin epätasaisesta jakaumasta.
Kiina-ilmiö
Teollisuuden siirtyminen läntisistä teollisuusmaista NIC.maihin, joissa tuotantokustannukset ovat mahdolllisimman edulliset.
Aasian tiikerit, tiikerivaltiot
Neljä valtiota (Taiwan, Singpore, Etelä-Korea, Hongkong, koiden talouskavu on ollut huimaa vuosien 1960 ja 1997 välillä. Pikkutiikereiksi taas kutsutaan Thaimaata, malesiaa, Filippiinejä ja Indonesiaa, sillä ne seuraavat talouskasvussaa tiikerien jalanjälkiä.
Unicef
YK:n lastenjärjärjestö, jolla on toimintaa lähes 200 maassa. Toiminta perustuu YK:n lasten oikeuksien sopimukseen, jossa heikoimissa oloissa eläville lapsille pyritään turvaamaan perusoikeudet eli terveys, koults, tasa-arvo ja turva kansalaisuudesta, vanhempien uskonnosta ja poliittisesta vakaumksesta välittämättä.
YK:n vuosituhatjulistus
YK:n päätöslauselma vuodelta 200, joka sisältää koko maailmaa koskevia kehitsytavoitteista: köyhyyden puolittaminen, peruskoulutuksen takaaminen kaikille, tasa-arvon edistäminen, lapsikuolleisuuden vähentäminen, odottavien äitien terveydentilan parantaminen, tautien leviämisen hidastamainen, kestävän kehityksen turvaaminen ja globaalin kumppanuuteen sitoutuminen vuoteen 2015 mennessä.
Suhteellinen köyhyys
tulot alle 60 % maan keskitulosta (myös Suomessa)
Äärimmäinen köyhyys
tulot alle $ 1,25/päivä
Absoluuttinen köyhyys
puute ravinnosta ja puhtaasta vedestä
Oikumeeni
pysyvästi asutettu alue
Anoikumeeni
asumaton alue. esim. sademetsät tai arktiset napa-alueet
Väentiheys
Asukastiheys, kuinka paljon keskimäärin alueella on väkeä per km^2
Ydinalue
Tiheeän asututu alueet ts. alueet joilla asukastiheys on suuri. Suomessa esim. Helsinki. Maapallon mittakaavassa esim. Kiina, Intia
Reuna-alueet
Alueita, jossa on harvaan asutusta. Suomessa esim. maaseutu ja lappi
Migraatio
kaikki muuttoliike
Työntövoimatekijät
Lähtöalueelta työntäviä, kielteisiä asioita. Esim. työttömyys, huonot palvelu jne.
Vetovoimatekijät
Positiivisia asioita, jotka saava muuttaamaan tuloalueelle. Esim. Paremmat palvelut ja opiskelumahdollisuudet, työpaikat jne.
Muuttotappioalueet
alueet, joista muutta ihmisiä pois enemmän kuin niihin muuttaa. Esim. Kajaani (Humppila, Forssa)
Muuttovoittoalueet
alueet joihin muuttaa enemmän ihmisiä kuin niistä muuttaa pois. Esim. Helsinki, Tampere
Maahanmuuttaja
Henkilö. joka muuttaa maasta toiseen. Taustalla voi olla joko työt, koulutus, puoliso jne.
Pakolainen
Henkilö, joka pelkää henkensä edestä jonkun syyn takia (esim. rotu, kansalaisuus, seksuaalinen suuntautuneisuus, poliittinen mielipide jne.) ja joutuu näin pakenemaan kotiseudultaa. Jotta on virallisesti pakolainen, täytyy joko hakea turvapaikkaa jostain maasta tai oltava UNHCR:n myöntämä pakolainen.
Vierastyövoima
Ulkomaalainen työvoima. Niin kausityöläinen kuin keikkatyöläisetkin.
Kausityövoima
Vierastyövoimaa, jotka työskentelevät alueell vain tietyn vuodenajan. Esim. Suomessa marjanpoimijat.
Nettomuutto
Tulomuuton ja lähtömuuton erotus
Kiintiöpakoilainen
Henkilö, jolla on UNHCR:n myöntämä pakolaisasema. YK:n pakolaisjärjestö ehdottaa valtioille tiettyjen pakolaisten vastaanottamista, mutta kohdemaan viranomaiset päättävät asiasta haastateltuaan henkilöitä paikan päälle kriisialueella tai pakolaisleirillä.
UNHCR
YK:n pakolaijärjestö
Urbanisaatio
Kaupungistuminen
Jälkiteollinen vaihe
Suurin osa väestöstä saa toimeentulonsa palvelualoilta
Kaupunki
keskusta ja sitä ympäröivär alueet, vaikea määritellä, vaihtelee
Taajama
asutuskeskus, jossa yli 200 asukasta ja asuinrakennusten etäisyys toisistaan enintään 100 m
Haja-asutusalue
Taajaman ulkopuoiset alueet
Metropoli
yli miljoona asukasta. Esim. Lontoo, New York
Megacity
yli 10 miljoonaa asukasta
Konurbaatio
Kaupunkien yhteensulautuma (esim. Pääkaupunkiseutu)
Megalopoli
Miljoonakaupunkien konurbaatio (esim. Boswash)
Kaupungistumisaste
Kaupngeissa asuvan väestön suhteellinen osuus kok omaan väkiluvusta prosentteina.
Infrastruktuuri
Yhteiskunnan perusrakenteet, jotka muodostavat mm. liikenne- ja sähköverkoisto sekä jäte- ja vesihuollosta. Sosiaalinen infrastruktuuri muodostuu palveluista
Slummi
Kehittyvissä maissa suurkaupunkien ympärille rakentuntu köyhien asuttama alue, jossa rakennukset ovat huonokuntoisia, infrastruktuuri on puuttellinen ja turvallisuustilanne on yleensä heikko.
Pendelöinti, Sukkulointi
Heiluriliikennettä, joilla tarkoitetaan työpaikan ja kodin välistä toistuvaa liikennettä. Pendelöinti tapahtuu yleensä hallinnollisten alueiden, kuten kuntien, välillä.
Periferia
Harvaan asuttu syrjäseutu tai reuna-alue. Luonnonolosuhteet ovat usein ihmistoiminnalle heikot ja liikenneyhteydet puutteelliset. Periferia on taloudellisesti riippuvainen ydinalueista.
Laadullinen nälkä
Ravinto sisältää liian vähän valkuaisaineita, kivennäisaineita, vitamiineja tai kuituja
Määrällinen nälkä
Ihminen ei saa ruoasta tarvitsemaansa määrää kaloreita/energiaa
Puuraja
Kohta, jossa puiden esiintyminen loppuu kuivuuden, kylmyyden tai muun ympäristötekijän vuoksi. Vuoristoissa ja rannikoilla puuraja on alempana voimakkaisen tuulten takia. Myös rinteen jyrkkyyys vaikuttaa puurajan korkeuteen.
Metsäraja
Havumetsävyöhykkeen ja tundran välinen alue, jossa heinäkuun keskilämpötila on alle +10°C. Usein metsä harvenee vähitellen ennen tundraa. Metaä voi rahoittua myös savanniin tai aroon kuivuuden vuoksi.
Primaarinen sademetsä
Alkuperäinen, monilajinen sademets, jonka osuus on vähentynyt sademetsien hakkuiden vuoksi
Sekundaarinen sademetsä
Hakkuiden jälkeen primaarisen sademetsän tilalle kasvavaa sademetsää, joka on lajistoltaa primaarista sademetsää huomattavasti köyhempää. Sekundaarinen sademetsäkasvillisuus sitoo melko huonosti ravinteita.
Sellu
Kemiallisesti puuhakkeesta valmistettua massaa.
Monokulttuuri
Yhden kasvilajin viljelemistä viljelyalueella. Viljelykasvien yksipuolisuus lisää kasvitautien ja tuhohyönteisten määrää, minkä vuoksi torunta.aineta joudutaan käyttämään enemmän.
Laittomat hakkuut
Rauhoitettujen puulajien kaataminen, luvattomat hakkuut, luonnonsuojelualueilla tehtävät hakkuut ja muut hakkuut, jotka rikkovat kansallisia tai alueellisia lakeja.
Poimintahakkuu
Trooppisissa metsissä kaadetaa yksittäisiä suuria arvopuita. Suomessa poimintahakkuut liittyvät jatkuvaan metsänkasvatukseen.
Talousmetsä
Metsätalouden harjoittamiseen tarkoitettua metsää. Pyrkiessään hyödyntä,ään puusatoa ihminen ohjaa talousmetsien kehitystä mm. herventamalla. Puulajeina suositaan teollisuuden kannalta arvokkaita puulajeja. Myös yhden puulajin metsiä suositaan. Talousmetsien luonnonhoidolla tarkoitetaan kaikkia niitä metsänhoidon menetelmiä, joilla voidaan turvata tai lisätä luonnon monimuotoisuutta talousmetsissä.
Kalaöljy
Rasvaista kaloista, kuten lohesta, tonnikalasta ja makrillista. saatava öljy, joka sisältää terveellisiä omega-3-rasvahappoja. Maailmassa tuotetaan noin miljoona litraa kalaöljyä vuodessa, ja suuri osa siitä menee eläinten ruoaksi.
Kalakanta
Tietyllä aluella eläviä saman lajin yksilöitä, jotka lisääntyvät keskenään, esimerkiksi Säkylän Pyhäjärven muikkukanta.
Sivusaalis
Ei-toivottua saalista. Sen osuus on jopa 40 % kokonaiskalasaalista Sivusaalista ovat muun muassa alamittaiset kalat, merinsäkkäät, linnut ja kilpikonnat. Suuri osa sivusaalista heitetää takaisin meren vahingoittuneena tai kuolleena.
Rehevöityminen
Levien j aksvien lisääntyvää perustuotantoa, joka johtuu ravinteiden (typpi ja fosfori) lisääntymisestä vesistöissä. Ravinteita kulkeutuu vesistöihi mm. jätevesistä, maataloudesta, ilmalaskeumana ja kalankasvatuksesta.
Happikato
Vesistöjen, usein pohjaa lähellä olevien alueiden, hapenpuute. Kun happea on alle 5 mg/l, vesistössä on merkittävä happivaje, joka vaikeuttaa vesieliöiden selviytymistä. Happea kuluu pohja-alueilta rehevöitymisen seurauksena, kun runsaat levä- ja kasvimassat hajoavat.
Sekataous
Maataloustyyppi, jossa harjoitetaan sekä maanviljelyä että karjanhoitoa. Sekatalous voi olla intensiivistä tai ekstensiivistä.
Terassiviljely
Toiselta nimeltään pengerviljely. Terassiviljelmät on perustettu mäkiseen maastoon. Rinteet pengerretään, jotta eroosio ja kasteluveden karkaaminen hidastuvat. Terassiviljelmillä viljellään esimerkiksi riisiä ja viinirypäleitä.
Egologinen jalanjälki
Mittaa kulutuksen ekologista kestävyyttä maankäytön avulla. Siinä lasketaan yhteen vesi- ja maa.ala, joka tarvitaan yhden henkilön käyttäminen raaka-aineiden, elintarvikkeiden ja energian hankkimiseen.
Kaivannainen
Louhimis- tai kaivamiskelpoinen mineraali, kivilaji taa maalaji.
Metalliseos, Leijeerinki
Useammasta metallista ja usein myös muista alkuaineista tehty seos, jonka ominaisuudet optimoidaan haluttuun tarkoitukseen sopivalla seossuhteella. Lähes kaikki nykyään käytettävät metallituotteet ovat lejeerinkejä.
Bauksiitti
Malmimineraali, joka sisältää keskimäärin 25 % alumiinia. Bauksiitin jalostaminen alumiiniksi kuluttaa runsaasti energiaa, joten alumiinin kierrätys on hyvin kanaattavaa.
Harvinaiset maametallit
17 metallista alkuainetta, kuten yttrium, lantaani ja gandoliium. NIitä käytrtään etenkin elektronikkateollisuuden tuotteisssa, magneeteissa ja laserlaitteissa.
Sivukivi
Kiviainesta, jonka hyödyntäminen on taloudellisesti kannattamatonta. Sivukivi jää jäljelle, kun varsinainen malmi tai haluttu mineraali on otettu kiviaineksesta talteen.
Fossiilinen polttoaine
Miljoonia vuosia sitten eläneiden eliöiden, planktonien ja sanikkametsien jäänteistä fossiloitumalla syntynyttä polttoainetta, esimerkiksi maaöljy ja maakaasu
Ympärsitövaikutukset
Voivat kohsitua luontoon, elinympäristöön tai ihmisten erveyteen. Näitä ovat muun muassa ilmansaasteet, päästötö vesistöihin ja ympäristömuutokset. Ympäristövaikutuksia voi aihueutua myös luonnollisista ilmiöistä, kuten tulivuoren purkauksista ja metsäpaloista.
Happamoittavat yhdisteet
Typenoksidit, rikkidioksidi ja ammoniakki ovat happamoittavia yhdisteitä, joita tulee ilmakehään teollisuuden, liikenteen ja energiantuotannon polttoaineista sekä maataloudesta. Yhdisteet aiheuttavat ympäristön happamoitumista ja happosateita ja voivat kulkeutua pitkiä matkoja ilmakehässä.
MW Megawatti
Miljoona wattiia, sähköntuotannon tehoyksikkö. Esimerkiksi kuusi megawattia sähköä riittä Suomessa vuodeksi noin 4000 kotitaloudelle.
Biobolttoaine
Biomassasta voidaan eri menetlmillä jalostaa liikenteessä käytettäviä polttoaineita, esimerkiksi biodieseliä, bioetanolia ja biokaasua. Biopolttoaineita ei tulisi valmistaa ravintokasveista, koska niiden käyttäminen pahentaisia maailman uoka- ja rehupulaa
Globalisaatio
Maailmanlaajuista vuorovaikutusta eri alueiden välillä
WTO
Maailman kauppajärjestö, edistää vapaakauppaa solmimalla kansainvälisistä tullisäämmöksistä
Kauppatase
Yuonnin ja viennin välisen arvon erotus
Vaihtotase
Kauppatasetta monipuolisempi talouden mittari. Siinä otetaan huomioon myös palvelut, kuten matkailu ja kuljetukset, tulonsiirrot, kuten eläkkeet, lahjat ja kehitysapu
IMF
Kansainvälinen vauuttarahasto, valvoo maailmanlaajuista rahoitusjärjestelmää
Innovaatiot
Keksinnöt
Tietoliikenne
Ääntä, kuvaa tai tekstiä siirretään tietoverkkojen avulla
Koillisväylä
Euroopan ja Aasian välinen pohjoinen meriretii, pituudeltaan noin 6500 km. Koilisväylän nykyinen liikennöintikausi 49 +/-18 vrk, ja ilmastonmuutoksen seurauksena liikennöintikausi saattaa olla noin 140 vrk tämä vuosisadan lopulla.
Luoteisväylä
Pohjois-Amerikan ja Aasian välinen, Pohjois-Amerikan pohjoispuolitse ja Kanadan arktisen saariston läpi kulkeva merireitti. Ilmastonmuutoksen myötö Luoteisväylä on 2000-luvulla muuttunut purjehduskelpoiseksi, mutta suurta liikennöintiä alueella ei ole.
Arktinen neuvosto
Kansainvälinen foorumi, joka perustettiin vuonna 1996. Jäseninä ovat Islanti, Kanada, Venäjä, Yhdysvallat, Pohjoismaat sekä alkuperäiskansoja edustavat järjestöt, esimerkiksi Saamelaisneuvosto ja Inuiittien napapiirikonferenssi.
Kestävä kehitys
Kehitystä ja muutosta, jossa turvataan nykyilssille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Ympäristö, ihminen ja talous tulee ottaa tasavertaisesti huomioon toiminnoissa ja päätöksissä.
Kansainvälinen energiajärjestö
Asiantuntijajärjestö, jonka tarkoituksena on edistää kansainvälistä energia-alan yhteistyötä, energiaturvalisuutta ja kestävää kehitystä.
Hajautettu energiantuotanto
Pieni-muotoista sähkön- ja lämmöntuotantoa uusiutuvilla luonnonvaroilla, lähellä kuluttajia ja kulutuskohdetta.
Liuskekaasu
Savikerrostumista saatavaa maakaasua.
Öljyliuske
Palavakivi, jota voidaan käyttää sähköntuotantoon. Suuria esiintymiä on esimerkiksi Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja Virossa, jossa se on tärkein energialuonnonvara. Sen poltosta syntyy runsaasti tuhkaa ja rikin- ja typenoksideja.
Öljyhiekka
Bitumia, joka on kertynyt hiekanjyviin. Suurimmat öljyhiekkaesiintymät ovat Kanadan Albertassa.
Omavaraisuus
Kyky tuottaa kaikki hyödykkeet ja palvelut itse, ilman että raaka-ainetia tai valmiita tuotteita tarvitsee tuoda ulkomailta.
Attac
Kansalaisjärjestö, joka ajaa vaihtoehtoista globalisaatiota a vaatii demokraattisempaa rahaapolitiikkaa ja kehittyvien maiden velkojen anteeksiantoa.
Puolivalmiste
Osittain valmis tuote, joka myydään kuluttajille tai yritykselle, joka jalostaa tuotteen lopullisesti.
Teknologia
Nimitys tietyllä alalla hyödynnettäville tekniikoille. Siihen kuuluvat erilaiset työtavat, koneet ja laitteet. Termiin sisätyy myös tietyn alan tutkimustieto.
Massatuotanto
Tuotteiden valmistamista suurissa erissä. Synönyymeinä käytetään termejä sarjatuotanto ja liukuhihnatuotanto.
BRIC-maat
Brasila, Venäjä, Intia, Kiinan ja nykyään myös Etelä-Afrikan muodostama valtioiden ryhmä. Näiden valtioiden talous on kasvanut nopeasi viime vuosina. Lyhenne muodostuu neljän ensimmäisen valtion englanninkielisten nimien ensimmäisestä irjaimesta. Intia ja Brasilia luetaan edellee myös NIC-maihin kuuluviksi.
Lontoon metro
Perustetiin 1860-luvulla yhdistämään Lontoon rautatieasemaia, mutta myöhemminverkosto lrvisi kattamaan koko Suur-Lontoon alueen. Tällä hetkellä asima on 270 kappaletta ja raiteita 402 km, joista 44 prosenttia on maan alla. Lontoon metro on Pekingin ja Shanghain metrojen jälkeen maailman kolmanneksi suurin.
Savusumu
Suurkaupungeissa toisinaan esiintyvä ilmansaasteilmiö, joka syntyy, kun valokemialliset hapettimet yhdistyvät haihtuviin orgaanisiin yhdisteisiin. Englannin kielen sana smog tulee sanoista smoke (savu) ja fog (sumu). Savusumu ärsyttää ilmakalvoja ja hengitysteitä.
Ubiikki, UBI
Kaikkialla läsnä oleva tietoliikenteen verkostuminen. Ihmisten lisäksi infrastruktuuri ja jatossa myös kodinkonee viestivät langattomasti. Tietotekniset pilvipalvelut ovat paikasta ja ajasta riippumatta aina ja kaikkialla saatavilla.
Vastakaupungistuminen
Kaupunkiseudulle muuttaa väkeä vaikka itse kaupunkiin ei tulisikaan. Halvat hinnat houkuttelevat ja hyvät kulkuyhteydet. Esim. Tampereella Lempäälä, Kangasala jne.
Esikaupunkialue
Kantakaupungin ulkopuolella, kaupunkiin kuuluva asuinalua. Siellä asukastiheys on pienempi ja rakennustehokkuus matalampi kuin keskustassa. Syntyivät teolisuusväestön tullessa kaupunkiin. Esim. Helsingin Käpylä
Lähiö
Keskustasta 3-6 km sijaitseva alue. Tilan puutteen vuoksi alettiin sotien jälkeen rakentaa sinne. Vähän sama idea kuin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniasssa, kun työväen asuinalueita rakennettiin suurien kaupunkien laitamaille. (Saasteet) Vähän kuin pikkukaupunki kaupungin sisällä. Esim. Hervanta, Amuri
Reurbanisaatio
Kaupunkikeskustan kehittäminen, jonka tarkoituksena on saada asukkaita ja asiakkaista keskusta-aluelle ja pitää keskusta elinvoimaisena.
Direktiivi
Lainsäädäntöohje, jonka Euroopan unioni antaa jäsenvaltioilleen. Jokaisen mmaan tulee muokata oma lainsäädäntönsä vastaamaan direktiiviä.
ELY-keskus
Valtion alueellinen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Keskuksen tehtävänä on mm. alueiden käytön ja rakentamisen ohjaus sekä ympäristönsuojelu. Keskuksia on yhteensä 15, ja niiden toimialueet vastaavat pitkälti maakuntien rajoja.
Kaava
Kartalla esitetty maanköytön suunnitelma ja sen selostusteksti. Kaavoja on eritasoisia, esim. asemakaava tai yleiskaava
Asianosainen
Osallisia kaaavoitusprosessissa ovat ne, joiden etuihin tai oloihin kaaa selvästi vaikuttaa. Näitä ovat maanomistajat, asukkaat ja muut kaavoitettavan alueen käyttäjät sekä viranomaiset ja yhteisöt, jos kaavoitus liittyy niiden toimialaan.
YVA
Ympäristovaikutusten arviointi
Rakennemuutos
Äkillinen muutos työllisyydessä tai tuotantotoiminnassa jonkin kunnan alueella. Yleensä sauraus suuren teollisuuslaitoksen tai muun merkittävän työllistäjän sulkemisesta paikkakunnalla.
THIS SET IS OFTEN IN FOLDERS WITH...
GE2 sininen planeetta (Luonnonmaantieto)
269 terms
Yo maantiede
355 terms
Maantiede
137 terms
GE4 Geomedia LYK
29 terms
OTHER SETS BY THIS CREATOR
Immuunipuolustus
32 terms
Aivot 1 osa
12 terms
Umpi- ja sekarauhaset ja niiden erittämät hormonit
23 terms
Hormonit ja niiden vaikutuskohteet
19 terms