Only $35.99/year

Terms in this set (13)

Pacient leži na levem boku, obrnjen proti tebi, pred tem se mu pošprica z lidokainom in namesti ustnik.
Najprej si daš na levo roko dve rokavici(druga rokavica ima spodnji del zavihan), na desno eno, na levo roko si apliciraš lidokain gel, ki ga pomažeš po cevi, ki jo držiš v desni roki, ter nato snameš levo povrhnjo rokavico.
Nato gastroskop upogneš navzdol tako kot je ukrivljeno žrelo od pacienta in ga že zvijuganega vstaviš v usta - ob tem naj ima pacient jezik kot da si liže spodnje zobe.
Tako vstaviš gastroskop po krivini jezika in greš do korena jezika, greš ob strani v valekulo epiglotiko, glasilke imej na šesti uri (- ob tem napraviš rotacijski gib z endoskopom z desno roko), piriformni sinus ter nato zdrsneš naprej v požiralnik z majhnimi gibi naprej nazajob čemer malo rotiraš z roko.
Nato napreduješ naprej, ko prideš do EG prehoda napraviš slikico ter vstopiš v želodec, kjer nato obrneš velik kolešček da pogledaš navzgor.
Antrum želodca je gladek, korpus je zvijugan. Nadaljuješ v pilorus in počasi vstopiš vanj ter vstopiš v bulbus dvanajstnika. Prehod v D2 dvanajstnika je lahko težaven, pomagaš si, da velik kolešček potisneš nazaj, malega pa naprej, endoskop pa obrneš v smeri urinega kazalca.
Načeloma pri standardni endoskopiji zadostuje, da pogledaš do nivoja papile, če je pa sum na kako krvavitev pa moraš pogledati do porabe aparata.
V dvanajstniku napraviš slikico, nato greš počasi ven.
V želodcu pogledaš angularno gubo, lahko tudi v inverziji. Inverzijo napraviš, da potegneš veliko kolo nazaj čisto do konca. V inverziji pogledaš tudi fundus - ko potegneš endoskop ven v inverziji se približaš fundusu.
Nato greš počasi ven, vmes gledaš še požiralnik naprej.