hello quizlet
Home
Subjects
Expert solutions
Create
Study sets, textbooks, questions
Log in
Sign up
Upgrade to remove ads
Only $35.99/year
Europeiska Unionen
Flashcards
Learn
Test
Match
Flashcards
Learn
Test
Match
Terms in this set (52)
13 november 1994
Positiv folkomröstning om svenskt medlemskap i EU.
14 september 2003
Negativ folkomröstning om euro som svensk valuta.
Fördelar med svenskt medlemskap
Höjer vår levnadsstandard, förhindrar krig och försonar oss med andra länder, de fyra friheterna inom Europa.
Nackdelar med svenskt medlemskap
Det stora avståndet till Bryssel, vår självständighet minskar, vårt välfärdssystem tvingas anpassas till lägre europeisk nivå, det kostar pengar.
Mellanstatligt samarbete/ statsförbund/ konfederation
Mellanstatligt samarbete innebär att alla medlemsländer måste vara överens om ett beslut för att det ska genomföras. Ett enskilt land kan då stoppa ett beslut med sin vetorätt. Ex GUSP.
Överstatligt samarbete/ förbundsstat/ federalism
Överstatligt samarbete innebär att ett enskilt land inte kan stoppa beslutet om majoriteten av medlemsländerna står för beslutet. EU är mest överstatligt med undantaget GUSP.
Antal medlemsländer i EU
28 länder
Antal invånare i EU
500 miljoner invånare
Subsidiaritetsprincipen
Subsidiaritetsprincipen innebär att EU endast ska arbeta med frågor som berör europeisk nivå som ex miljöpolitik och ekonomi, inte skola, sjukvård och bostadspolitik.
EU-fördraget
EU-fördraget är det omarbetade Maastrichtfördraget. Innehåller bestämmelser av principiell och konstitutionell karaktär ex principer, syfte, mål, hur fördragen kan ändras, utrikes- och säkerhetspolitik.
Funktionsfördraget
Funktionsfördraget är det omarbetade Romfördraget. Innehåller mer detaljerade bestämmelser kring hur EU ska fungera i praktiken.
Rättighetsstadgan
Rättighetsstadgan innebär att EU ska respektera Europarådets konvention om mänskliga rättigheter. Den sammanfattar skrivningarna i de tidigare fördragen och EU:s domstols praxis.
EU:s två stora utgifter
"Smart tillväxt för alla" omfattar utgifter i form av regionalstöd till Europas fattigare delar.
"Hållbar tillväxt: naturresurser" omfattar EU:s stöd till det europeiska jordbruket CAP. Bättre kvalitet, bättre miljö, vård av kulturlandskapet och satsning på landsbygdsutveckling.
Nettobidragsgivare
Sverige är nettobidragsgivare till EU vilket innebär att vi är ett relativt rikt land som betalar mer avgifter till EU än vi får tillbaka.
De fyra friheterna
De fyra friheterna innebär fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital mellan EU-länderna. De ska få EU att ur ekonomisk synpunkt fungera som ett land för att förhindra krig.
EMU
Den ekonomiska och monetära unionen. En integrerad del av EU som innehåller samtliga medlemsländer.
GUSP
Den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken med ett mellanstatligt samarbete. Stärker säkerhet, oberoende och integritet. Främjar demokrati, fred och mänskliga rättigheter. EU ställer sig bakom FN, och måste ibland samarbeta med NATO.
Schengenavtalet
Schengenavtalet är en passunion med ett fördjupat gränskontrollsamarbete inom EU vars huvudsyfte är att underlätta fri rörlighet genom att avskaffa gränskontrollerna vid de inre gränserna inom Schengenområdet, samt förstärka gränskontrollen vid de yttre gränserna.
Skyddsdirektivet
Skyddsdirektivet är EU:s samarbete gällande asylfrågor som garanterar flyktingar vissa rättigheter.
Europol
Europol är en organisation där medlemsländerna samarbetar för att stoppa grov och gränsöverskridande kriminalitet. Polisiära frågor är överstatliga.
Förordningar
Förordningar liknar vanliga lagstiftningar. Där står det vad länderna måste göra.
Direktiv
Direktiven pekar ut ett slutmål som ska vara uppnått inom en viss tid. Hur länderna når slutmålet avgör de själva.
EU:s kärna
Kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet.
EU-Kommissionen
Kommissionen i Bryssel tar fram underlag och lägger de lagförslag som ministerrådet och parlamentet senare beslutar om. Motsvarar vår regering och ser till att beslut blir verklighet genom att delegera uppgifter till respektive medlemsland där olika myndigheter får ansvaret. Kommissionen sitter i 5 år och innehåller 26 000 anställda. Europeiska rådet föreslår en ordförande och kommissionärer för kommissionen som måste godkännas av parlamentet. Det finns cirka 30 kommissionärer (Cecilia Malmström) som inte får ta nationella hänsyn. Besluten fattas gemensamt och med röstningar enligt subsidiaritetsprincipen.
Ministerrådet
Ministerrådet motsvarar riksdagen och representerar medlemsländernas regeringar med en minister från varje land. De offentliga mötena hålls i Bryssel eller Luxemburg. Den viktigaste uppgiften är att lagstifta tillsammans med parlamentet. Om lagstiftningen kommer i konflikt med medlemsländernas lagstiftning länderna måste de ändra den.
Europaparlamentet
Parlamentet i Strasbourg och Bryssel utses av EU:s invånarna genom val 5 femte år. Parlamentet har en lagstiftande uppgift tillsammans med ministerrådet som motsvarar riskdagen, och ska godkänna kommissionen som utses i samband med att ett nytt parlament tillträder. Parlamentet har en viktig kontrollfunktion gentemot alla EU:s organ och kan ex avsätta kommissionen. Det är också ett viktigt forum för debatter. Parlamentet har 751 ledamöter, 20 är svenska.
EU-domstolen
I EU-domstolen i Luxemburg sitter en domare från varje land för att främst döma i tvister mellan medlemsländer och EU:s institutioner. De övervakar att nationell lagstiftning och övriga institutioners beslut inte strider mot EU-fördragen.
Europeiska rådet
Europeiska rådets uppgifter är att ge riktlinjer för EU:s framtida utveckling och GUSP, lösa konflikter som inte klarats av i ministerrådet, förhandla fram nya fördrag och föreslå vem som ska vara ordförande för kommissionen. De fattar beslut genom konsensus.
Revisionsrätten
Revisionsrätten ansvarar för att kontrollera hur EU:s pengar används. De avger en årsrapport så att parlamentet ska kunna kontrollera Kommissionen.
Europeiska centralbanken ECB
ECB i Frankfurt sköter valuta- och penningpolitik för de 19 länder som använder euro. Det högst beslutande organet heter ECB-rådet och består av euroländernas riksbankschefer. Den dagliga verksamheten sköts av direktionen bestående av ECB-rådets ordförande och 5 ledamöter.
När bör man som medborgare vända sig till EU-domstolen?
Om EU fattat ett beslut som direkt berör dem. Om man ex menar att man har rättigheter enligt lagstiftning som inte nationella myndigheter vill tillämpa.
Toppmöte
På toppmötena samlas regeringscheferna i varje medlemsland, EU:s ordförande och kommissionens ordförande. Till hjälp har de sekreterare, utrikesministrar och tolkar.
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker är ordförande för kommissionen.
Donald Tusk
Donald Tusk är ordförande för europeiska rådet.
Vilka vägar till inflytande har Sveriges riksdag, regering och medborgare gentemot EU:s institutioner?
Riksdagen kan begära omprövning av Kommissionens förslag om det strider mot subsidiaritetsprincipen, regeringen deltar i ministerrådsmöten, statsministern deltar i Europeiska rådets möte och medborgare föreslår lagförslag genom medborgarinitiativ.
Förklara vad som menas med ett EU från början var ett politiskt samarbete för fred?
EU började med diskussioner mellan Frankrike och Västtyskland på 50-talet
då Västtyskland krävde tillbaka kolrika Saarland. Frankrike oroade sig för att det skulle hjälpa Tyskland byggas upp till en aggressiv krigarstat igen som kunde leda till ytterligare krig. I detta skede lanserade franske utrikesministerns Robert Schuman den ekonomiska Kol- och stålunionen 1952 så att krig skulle förbli omöjligt.
Maastrichtfördraget tillkom samtidigt som de två tyska staterna återförenades. Varför?
Många länder kände oro över Tysklands återförening 1990 då man var rädd att Tyskland skulle välja att gå sin egen väg bort mot EU. Därav slöts Maastrichtfördraget 1991 i Nederländerna för att utöka samarbetet och knyta Tyskland hårdare till övriga Europa. EU-samarbetet skulle kompletteras med en valutaunion (euro) och långtgående samarbete på en rad andra områden som utrikespolitik, säkerhetspolitik (GUSP) och brottsbekämpning.
4 länder som inte längre existerar.
Sovjetunionen, Jugoslavien, Tjeckoslovakien och Väst/Östtyskland.
Vilka utmaningar står EU inför?
Flyktingkrisen, Greklandskrisen bankstatsrutt, Brexit, Turkiets medlemskap. Polen och Ungern som inte följer de liberala friheterna eller rättsstaten, Ryssland som påverkar vår åsiktsfrihet genom att manipulera cybervärlden.
Köpenhamnskriterierna
Köpenhamnskriterierna är de politiska, ekonomiska och administrativa kriterierna en europeisk stat måste uppfylla för att kunna bli medlem i EU. Dessa är demokratiska och mänskliga rättigheter, marknadsekonomi och myndigheter som klarar av att arbeta efter EU:s regelverk.
Vilka är de folkrikaste länderna?
Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien (Storbritannien).
syfte med EU
Fred, liberala friheter (yttrandefrihet, pressfrihet, åsiktsfrihet), rättsstat (man har rätt till rättvis prövning och advokat) och ekonomiska välstånd som innebär att alla länder ska ha god ekonomi och goda levnadsvillkor.
Föredetta fascistiska EU-länder
Portugal, Spanien, Grekland, Italien.
Föredetta kommunistiska EU-länder
Östtyskland, Ungern, Polen, Rumänien, Kroatien, Bulgarien, Slovenien, Slovakien, Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen.
Tullunion
EU är en tullunion vilket innebär att man har en gemensam tullpolitik mot andra länder och ingen tull mellan medlemsländerna.
Säkerhetspolitikens målsättningar
Skapa egna militära och civila resurser för att på egen hand kunna ta sig an internationella krishanteringsuppdrag utanför EU, och gradvis skapa en gemensam försvarspolitik som så småningom ska leda till ett gemensamt försvar. (dock skiljer sig länders inställning till utrikespolitiska frågor).
Dublinförordnignen
Dublinfördraget fastställer kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat i EU som är ansvarig för att pröva en asylansökan.
Meny-modellen
Meny-modellen innebär att medlemsländerna till viss del väljer själva vad de vill ha och inte ha av EU:s samarbeten.
Romfördraget
1957 utökade Kol- och stålunionen samarbetet i Romfördraget genom att bilda tullunionen European Economic Community EEC som var ett stort steg till ekonomisk integration. Från och med 1967 kallades EEC istället för EG (Europeiska gemenskaperna) och 1993 fick det namnet EU.
Enhetsakten
På 70-talet uppstod problem inom Tullunionen och handeln försvårades.
Därav utarbetades enhetsakten som förslag under Jacques Delors ledning för att dröja undan kvarvarande handelshinder och frihandeln ökades till att gälla även arbetskraft och kapital.
Den inre marknaden
Den inre marknaden grundades 1993 och är den gränsöverskridande marknaden inom EU.
Lissabonfördraget
Lissabonfördraget började gälla 2009 med avsikt att demokratisera EU genom att öka medborgarnas känsla av närhet och effektivisera institutionerna. Det infördes en ordförande och en utrikesminister, de nationella parlamentens inflytande stärktes då det fick möjlighet att begära omprövning av Kommissionen, medborgarinitiativ infördes, Europaparlamentets roll i lagstiftningsprocessen stärktes, i ministerrådet infördes nya regler om röstetal vid beslutsfattande, medlemsländer fick tydlig rätt att lämna samarbetet.
Students also viewed
Europeiska unionen
39 terms
Europeiska Unionen
66 terms
EU kort kurs
40 terms
EU
31 terms
Sets found in the same folder
Samhällskunskap 1b Demokrati och diktatur
24 terms
Samhällskunskap - Begrepp test
19 terms
Integration to European Union
141 terms
samhällskunskap - inkomst
9 terms
Other sets by this creator
Hastigheter
24 terms
Olika typer av fordon
13 terms
Naturkunskap 2 prov 2
48 terms
Språkhistoria
8 terms
Other Quizlet sets
Fizyka
14 terms
Latin Vocab 4-7
38 terms
latin translation test ceaser 1.4-1.7
19 terms
DBG 1.4-1.7
27 terms