Home
Subjects
Expert solutions
Create
Study sets, textbooks, questions
Log in
Sign up
Upgrade to remove ads
Only $35.99/year
HESI A2 Mathematics Trivium Test Prep
Flashcards
Learn
Test
Match
Flashcards
Learn
Test
Match
Terms in this set (46)
(72 - 23 - 6)=
Remember the order of operations (PEMDAS) to solve this question. First of all, solve the parenthesis and then the exponents. In this particular question, 72-23 comes first, which equals 49. Now, the expression becomes (49-6). Then, subtract 6 from 49. As there is no exponent in this equations, this results in 43.
(43 + 2 - 1) =
44
Remember the order of operations (PEMDAS) to solve this question. First of all, solve the parenthesis and then the exponents. In this particular question 43+2 comes first, which equals 45. Now, the expression becomes (45-1). Then, subtract 1 from 45. As there is no exponent in this equations, this results in 44.
A woman's dinner bill comes to $48.30. If she adds a 20% tip, what will she pay in total?
Adding 20% is equivalent to paying 120$ of the bill:
$48.30x120/100=$57.96
Which of the following is not a rational number?
A) -4
B) 1/5
C) 0.8333 repeating
D) square root of 2
D) square root of 2
A rational number is the one which can be written int he form of a simple fraction. Observing cly, only option (D) gives a number which cannot be written in the form of a fractions.
What is 1230.932567 rounded to the nearest hundredths place?
You are asked to round this given number to the nearest hundredth. Considering the numbers on the right of the decimal, the answer is 1230.93
What is the absolute value of -9?
9
The absolute value of any negative number gives the positive of that same number. ie: absolute value of -9 is+9.
Add 0.98+45.102+32.3333+31+0.00009.
A) 368.573
B) 210.536299
C) 109.415539
D) 99.9975
There are two ways to solve this question. First, you can add all the given numbers and find the exact answer. This method is time consuming and is less efficient.
Second, you can add only the numbers on the left of the decimal and then compare your answer with the answer choices that you are given. We add 45, 32, and 31 to get 45+32+31=108. Now, we can easily interpret that our answer must be very close to 108 when we also add the decimal point for each given number. In the answer choices, only option (C) is a number that is close to 108. (Note that this method of approximation saves time, but it is not very accurate if all the answer choices are very close to each other.)
(9/3)x(8/4)=
This is a very simple question. All you need to know is the PEMDAS rule. First of all, solve what is within the parenthesis and then multiply the answers of each parenthesis.
9 divided by 3 equals 3.
8 divided by 4 equals 2.
Multiply 3 and 2 to get the final answer. 3x2=6
7.95/1.5=
It's a simple division question. When you divide 7.95 by 1.5 you get 5.3.
To confirm your answer, you can cross-check by multiplying 5.3 by 1.5 producing 7.95.
Melissa is ordering fencing to enclose a square area of 5625 square feet. How many feet of fencing does she need?
Use the area to find the length of a side of the square:
A=l*w=l^2
5,625 ft^2=l^2
l=square root of 5,625 ft^2=75 ft
now multiply the side length by 4 to find the perimeter:
P=4l
P=4(75 ft)=300 ft
If a discount of 25% off the retail price of a desk saves Mark $45, how much did he pay for the desk?
A. $145
B. $160
C. $180
D. $210
E. $215
From the given information in the question, you know that 25% of the actual price of the desk is $45. Writing this in the form of an equation, it becomes: (25/100) * x=$45 (25% of x equals $45)
x=45/0.25-> $180
Therefore, the actual price of the desk equals $180.
What number is 5% of 2000?
To find 5% of 2000, multiple 2000 by 5/100
i.e. 2000*0.05=100
A sporting goods store is offering an additional 30% off all clearance items. Angie purchases a pair of running shoes on clearance for $65.00. If the shoes originally cost $85.00, what was her total discount?
First, take the additional 30% off the clearance price:
$65.00*70/100=$45.50
Next, find what percentage of $85.00 is $45.50: $45.50/$85.00=x/100
($45.50)(100)=($85.00)(x)
x=($45.50)(100)/$85.00=53.5
Angie is paying 53.5% of the original price, which means she received a 100%-53.5%=46.5% discount.
Molly's headband broke, and her hair is falling in her face. She has 4 pieces of ribbon to choose from. She needs to choose the piece that can go around her 22-inch head. The piece must be at least 4 inches longer than her head so that she can tie a knot, but it cannot be more than 6 inches so that the ends will show through her hair. Which of the following pieces of ribbon will work best?
A) 2 feet
B) 2 3/4 feet
C) 2 5/8 feet
D) 2 1/3 feet
From the statement of the question, it is clear that a ribbon that is at least 26 inches long (i.e. 22 inch head and 4 inches for knot) but not longer than 28 inches is needed.
Examine the length of strings available in the answer options.
Option A)=2 feet=24 inches Incorrect
Option B) =2 3/4 feet =33 inches Incorrect
Option C) =2 5/8 feet =31.5 inches Incorrect
Option D) = 2 1/3 feet = 28 inches Correct
Jane earns $15 per hour babysitting. If she starts out with $275 in her bank account, which of the following equations represents how many hours she will have to babysit for her account to reach $400?
The money Jane earns is equal to $15 times the number of hours she babysits:
15h
The total money in Jane's bank account is equal to the money she started with plus the money she earns:
275 =+ 15h
Set this expression equal to $400"
400=275+15h
Anna is buying fruit at the farmer's market. She selects 1.2 kilograms of apples, 800 grams of bananas, and 300 grams of strawberries. The farmer charges her a flat rate of $4 per kilogram. What is the total cost?
A) $4.40
B) $5.24
C) $48.80
D) 9.20
First, convert everything to kilograms:
800g* 1kg/1000g=0.8kg
300g*1kg/1000g=0.3kg
Next, find the total weight:
1.2 kg + 0.8kg + 0.3kg = 2.3kg
Now, find the total cost by multiplying by $4/kg:
2.3kg*$4/1kg=$9.20
Leslie needs to make a pie and some cupcakes. The pie requires 3/8 of a cup of sugar the cupcakes require 3/5 of a cup of sugar. Leslie has 15/16 of a cup of sugar. Does she have enough sugar, or how much more does she need?
A) She has enough sugar.
B) She needs 1/8 of a cup of sugar
C) She needs 3/80 of a cup of sugar
D) She needs 4/19 of a cup of sugar
The pie requires 3/8 = 0.375 cup of sugar, whereas cupcakes require 3/5=0.6 cup of sugar. This makes a total of 0.375+0.6=0975 cup of sugar.
Leslie has 15/16=0.9375 cup of sugar.
Therefore, it is clear that Leslie needs more sugar than she already has. The exact amount of sugar the pie required can be calculated by subtracting total sugar from required sugar, ie:
0.978-0.9375=0.0375
If 13x+21=5. Which of the following options gives us the correct values of x?
A) (1, -7/3)
B) (-1, 7/3)
C) (3,7)
D) 7/3, 3/7)
Rewrite the given equation as:
[3x+2]=5
+(3x+2)=5 or -(3x+2)=5
x=1 or x=-7/3
Therefore, (1, -7/3)
If (2k+4)/8=2, which of the following values of k satisfies this equation?
A) (12 2)
B) (4, 5)
C) (3, 6)
D) (-10, 6)
The given equation can be rewritten as:
[2k+4]/8=2 -> [2k+4]=16
+(2k+4)=16 -> 2k=12 -> k=6
Or, -(2k+4)=16 -> -2k-4=16 ->2k=20 -> k=-10
Therefor, k=-10,6
If 2x+7/9<2, which of the following options is correct?
A) 3x<21/3
B) x>-3
C) x<11/2
D) 2x>1
Consider the given inequality:
2x+7/9 < 2
Multiply by 9 on both sides: 2x+7<18
Subtract 7 on both sides: 2x<18-7
2x<11
Divide by 2 on both sides: x<11/2
What is the result when we multiply these given fractions?
4/5
14/25
125/7 * 4/2=
A) 16
B) 24/25
C) 32
D) 18
This question looks like a lengthy multiplication question, but actually it's not. You know that 25
5=125. Similarly, 7
2=14. This means that the denominators of all the fractions are canceled out by numerators of second and third fractions, and you are left with only 4*4=16.
What is the result when we multiply these given fractions? 2/9
3/25
125/6*3/10=
A) 1/5
B) 1/6
C) 6
D) 11/30
A simple trick in solving these complex fraction-multiplication questions is to look for the numbers that can cancel each other. For example, in this given question, we see that 3*3=9, which cancels the 9 of the denominator.
Similarly, 125/25=5/1=5
The net result of this multiplication after cancellation of numerators and denominators becomes: 2/6
5
1/10=1/6 or 5/30
What is the result when we add these given fractions? 1/5+4/25=
A) 8/25
B) 5/29
C) 9/25
D) 5/20
Adding the given fractions, we get: 1(5) + 4/25 -> 5+4/25 -> 9/25
Alan bought a pizza with 8 slices. He at 3 slices of pizza for lunch and left the remaining pizza for Jenny. What fraction of pizza did Alan leave for Jenny?
A) 3/8
B) 1/2
C) 4/5
D) 5/8
There were a total of 8 slices of pizza, which means that each slice was 1/8 of the total pizza. Alan ate 3 slices, i.e. 1/8+1/8+1/8=3/8.
Remaining slices= 1-3/8 -> 8-3/8 ->5/8
What is the result of the following expression?
(3/4+1/5)-(2/3+3/2)=
A) 7/8
B) -73/60
C) 73/60
D) -26/30
Finding the sum of the expressions in the parenthesis first, you get:
(3/4 + 1/5) -> 15 + 4/20 = 19/20
(2/3 + 3/2) -> 4 + 9/6 -> 13/6
Now, 19/20-13/6 = 19(6) - 13(20)/120 -> -146/120
-> 73/60
What is the result of the following expression?
2/9+(5/6-1/2)=
A) 5/12
B) 7/9
C) 5/9
D) 8/45
Finding the difference of fractions given the parenthesis first, you get:
5/6 - 1/2 = 5 - (-3)/6 = 2/6 = 1/3
now, 2/9 + 1/3 -> 2+3/9 -> 5/9
If 3x+2>5, which of the following options is correct?
A) x<1
B) x>-1
C) x>1
D) x>3
Considering the given inequality:
3x > 5 - 2
3x > 3
x > 1
Which of the following does the roman numeral CLVII equal?
157 (correct: C=100, L=50, V=5, I=1)
Simplify the following expression:
5 1/3 - 2 1/3 =
5 1/3 - 21/3
5.33 - -2.33=3
Convert the following into a fraction:
5.25 + 1.5=
A) 5 3/4
B) 7 3/4
C) 6 3/4
D) 7 1/4
answer is 6 3/4
5 1/4 + 1 1/2= 6 + 1/4 + 2/4=6 3/4
Convert 0.28 into a fraction.
A) 9/25
B) 7/45
C) 7/25
D) 8/15
The lowest common denominator is 4.
28/4=7
100/4=25
=7/25
Convert 5/20 into a decimal form.
A) 0.55
B) 0.35
C) 0.15
D) 0.25
5 divided by 20 equals 25.
3
(2
4^3) / 4=
A) 81
B) 64
C) 127
D) 96
Remember the order of (PEDMAS) to solve this question. First of all, solve the parenthesis and then the exponent. In this particular question, 43 is within the parenthesis, so solve it first: 43=64.
Now, multiplying it by 2 to solve the parenthesis, it becomes 64*2=128.
So, the expression becomes 3*128/4.
Following PEMDAS, multiply 128 by 3, and then divide the answer by 4.
This result in 384/4=96.
(5
3)
1 + 5=
A) 20
B) 21
C) 90
D) 13
This question also involves the order of operations (PEMDAS). To solve this question, solve the parenthesis first, and then multiply the answer by 1.
After that, add 5 yo get your
(5^3 + 7) * 2=
A) 1264
B) 264
C) 139
D) 164
...
Evaluate the expression 4x/x-1 when x=5
A) 3
B) 4
C) 5
D) 700
...
Round 707.456 to the nearest tenth
A) 708.0
B) 710
C) 707.5
D) 700
...
Subtract the following numbers and round to the nearest tenth:
134.679-45.548-67.8808=
A) 21.3
B) 21.25
C) -58.97
D) -59.0
...
What is the median of the following list of numbers:
4, 5, 7, 9, 10, and 12?
A) 6
B) 7.5
C) 7.8
D) 8
...
Find 0.12/1.
A) 12
B) 1.2
C) 0.12
D) 0.012
...
6
0
5=
A) 30
B) 11
C) 25
D) 0
...
If a rectangular field has a perimeter of 44 yard's and a length of 36 feet, what is the field's width?
A) 30 feet
B) 28 yards
C) 18 feet
D) 42 feet
...
Adam is painting a 4-walled shed. The shed is 5 feet wide, 4 feet deep, and 7 feet high. How much paint will Adam need?
A) 126 ft^2
B) 140 ft^2
C) 63 ft^2
D) 46 ft^2
...
35% of what number is 70?
A) 100
B) 110
C) 150
D) 200
...
A car dealer sells an SUV for $39,000, which represents a 25% profit over the cost. What was the actual cost of the SUV to the dealer?
A) $29,250
B) $31,200
C) $32,500
D) $32,800
...
At a bake sale, muffins cost $1.50 each and cookies cost $1 for two. If 11 muffins are sold, and the total money earned is $29.50, how many cookies were sold?
A) 12
B) 13
C) 23
D) 26
...
Sets with similar terms
TEASE MATH PRACTICE TEST 1
32 terms
PRAXIS Math Practice
42 terms
ASVAB (Arithmetic Reasoning Practice Questions)
30 terms
HESI A 2 Math
35 terms
Sets found in the same folder
HESI, Hesi A2, Hesi A2 Vocab, New Hesi,…
286 terms
VOCAB HESI APP 2019
235 terms
Math - TEAS, TEAS- Math
89 terms
Entrance
115 terms
Other sets by this creator
Medication Chapter 2
64 terms
Medications
23 terms
Drug LookAlike/Sound-Alike
22 terms
HESI A2
113 terms
Verified questions
MATH
1. A boat rental shop rents paddleboate forafeanhic 0 mee eR an additional cost per hour. The cost of renting for . Time (hours) 0 ss IE ESE SES ESOL, EB, NEN . ee: ~ ms me te : ~ . \ different numbers of hours is shown in the table. Gost (S$) a, M AM 3 ‘ What is the independent variable, and what is the dependent variable? How do you know? (Explore Activity 1)
MATH
Duane and Mick are saving their money to build a treehouse. Duane adds $5 to their piggy bank every other week. Mick adds$2 every week. So far they have saved $45. How many weeks have they been saving their money?
MATH
On a typical day, flights at a local airport arrive at a rate of 10 every 15 minutes. At this rate, how many flights would you expect to arrive in 1 hour?
MATH
A minivan can hold up to 7 people. How many minivans are needed to take 45 people to a basketball game?
Recommended textbook solutions
Fundamentals of Differential Equations
9th Edition
Arthur David Snider, Edward B. Saff, R. Kent Nagle
2,119 solutions
Mathematics with Business Applications
6th Edition
McGraw-Hill Education
3,760 solutions
Probability and Statistics for Engineers and Scientists
9th Edition
Keying E. Ye, Raymond H. Myers, Ronald E. Walpole, Sharon L. Myers
1,203 solutions
Calculus
7th Edition
Bruce H. Edwards, Larson, Robert P. Hostetler
10,459 solutions
Other Quizlet sets
Evidence Based Practice-Melissa A.Vitek,OD,FAAO Sa…
171 terms
DMS 225 SonoSim Scrotum Mastery Quiz
20 terms
Comparative Phys quiz 12
42 terms
Topic 21: Civil Trial and Evidence (see topic 19 t…
31 terms
Related questions
QUESTION
true/false: given that the law of demand says as price decreases, quantity demanded increases, a monopolistic competitor should produce that level of output where mr=mc and put price where the demand curve exists for that level of output
QUESTION
Express the number 0.03344 in scientific notation
QUESTION
How do you divide two fractions?
QUESTION
one ounce equals how many tablespoons?