Try the fastest way to create flashcards

Növényhatározó

Get a hint
Sisakvirág
Click the card to flip 👆
1 / 7
1 / 7
Terms in this set (7)
Sisakvirág
A mérgek királynője néven is ismert. Nevét a növény minden részében megtalálható méreganyag miatt kaphatta. Európa magashegységeiben élő faj, hazánkban nemesített változatát kertekbe is ültetik. 0,5-1,5 m magas, felálló szárú, bokros évelő növény. Júliustól szeptemberig virágzik.
Image: Sisakvirág
Fürtös gyöngyike
Füves helyeken, bokorerdőkben, száraz tölgyesben, sziklás helyeken gyakori. Nemesített változata kertek díszeként is megfigyelhető. Apró termetű, 5-15 cm magas, hagymás évelő. Márciusban és áprilisban virágzik.
Image: Fürtös gyöngyike
Tavaszi csillagvirág
A lombhullató erdők lakója. Kertekben főleg a természetes hatású ligetes kertrészekben, illetve a félárnyékos sziklakertekben találkozhatunk vele. Alacsony termetű, évelő hagymás növény. Áprilisban és májusban virágzik.
Image: Tavaszi csillagvirág
Ibolya
Európában és Ázsiában őshonos, de Észak-Amerikában is elterjedt. Vadvirág, de kertek árnyékos területeire is bevándorolt. 5-15 centiméter magas. A virágzási ideje áprilistól május végéig tart.
Image: Ibolya
Erdei gyöngyköles
Napfényes, száraz lomberdők és cserjések, bokorerdők lakója. A meleg, meszes, tápanyagban és humuszban gazdag, laza talajokat kedveli. 20-50 centiméter magas. A virágzási ideje április-június között van.
Image: Erdei gyöngyköles
Búzavirág
Mint a gabona gyomnövénye, megművelt területeken fordul elő, különösen a búza- és rozsvetésekben. Dél-Európai származású növény, ma már csaknem az egész földkerekségen elterjedt. Májustól júniusig virágzik.
Image: Búzavirág
Közönséges gubóvirág
Terem mezőkön, cserjés helyeken szórványosan dombvidékeken. 25 cm magas. Április-május környékén virágzik.
Image: Közönséges gubóvirág

Flickr Creative Commons Images

Some images used in this set are licensed under the Creative Commons through Flickr.com.
Click to see the original works with their full license.