Försvarsmekanismer

Get a hint
Förskjutning
Click the card to flip 👆
1 / 18
1 / 18
Terms in this set (18)
Förskjutning
När läraren skällt ut klassen, och eleven går hem och börjar bråka med sina småsyskon.
Rationalisering
Vi förlorade matchen för domaren var kass
Reaktionsbildning
Kim, som egentligen är kär i Lina, beter sig alltid otrevligt och drygt mot henne.
Bortträngning
Föräldrarna har bråkat, men när barnet kommer in i rummet, låtsas föräldrarna som att inget har hänt - det var bara en diskussion.
Projektion
David kommer ofta sent, men anklagar nu klasskompisarna för att alltid vara så sena.
Regression
När Sagas lillasyster föddes, ville Saga också sova i spjälsängen och ha en napp - trots att hon är 4 år.
Sublimering
En konstnär blir mycket arg över en dålig recension på hans senaste utställning. Istället för att ringa upp tidningen och ösa sin ilska över recensenten eller redaktionen går han in i sin ateljé och målar intensivt i flera timmar.
Reaktionsbildning
En dotter hatar sin mamma men vill inte erkänna det utan beter sig istället extremt hänsynsfullt och kärleksfullt mot henne.
Projektion
Robin som är otroligt snål klagar ständigt på sina kompisar som "aldrig någonsin har pengar och som aldrig bjuder på något".
Förskjutning
Lilla Felicia känner sig svartsjuk på sin yngre bror som får all uppmärksamhet i familjen. Då hon inte vågar ge sig på honom sparkar och slår hon på sin docka.
Rationalisering
Jonathans flickvän gör slut med honom. Jonathan känner sig bedrövad men säger till sig själv: "Det var skönt att bli av med henne, jag hade ändå tänkt göra slut".
Regression
Femåriga Lisa har fått en lillasyster. Lisa som slutade med blöjor och napp för länge sedan börjar helt plötsligt tala barnspråk, suga på tummen och kissa på sig på nätterna.
Bortträngning
En ung man kom gående på gatan med sin flickvän och stötte ihop med en gammal god vän till honom så de stannade och pratade en stund. Vad vännen hette kunde han inte komma på. Till sin fasa blev han så förvirrad att han inte heller kunde komma på sin flickväns namn när han skulle presentera henne.
Förnekande
En gammal man på ett äldreboende är varje morgon lika övertygad om att det är någon av de andra patienterna som under natten varit uppe och kissat i hans säng. Varje gång han talar om det för personalen blir han lika arg över att någon kan göra något sådant mot honom.
Både förnekar och rationaliserar
Sven tar ett glas whiskey varje kväll när han kommer hem från jobbet. Han förstår inte varför folk säger att han har problem med alkoholen. Han gör ju det bara för att varva ner.